Kvarnrapport Syrianska

Vi hade inte lyckats vinna i Södertälje sedan det år vi slutade femma i Allsvenskan, men det var egentligen det enda som talade emot GAIS på förhand. Syrianska, som lär bli ett bottenlag även i år, trots några förstärkningar från nedflyttade grannen Assyriska, hade inlett serien med två förluster och inte imponerat spelmässigt. Själva hade vi en helt skadefri trupp och borde varit revanschsugna efter endast en poäng på de två första matcherna. Det första frågetecknet för dagen fick vi en timme innan avspark när vi fick startelvan. Alexander Leksell, men en vänsterfot som är motsatsen till Ivan Ottordahls startade som vänsterback, trots en frisk Andersen och Malkolm som var placerad som vänstermittfältare. Trots det kändes det ändå spännande att äntligen få se Dusan från start, dessutom tillsammans med Keat. För att hitta ett innermittfältspar med samma potential får vi gå tillbaka till samma år som vi senast vann i Södertälje.

Så snart matchen började fick vi frågetecken nummer två av Calle, som först missbedömer en långboll helt och hållet och sedan väljer att i stället för att stå upp, kasta sig för att täcka ett eventuellt inlägg och blir helt bortfintad. 1-0 efter 7 minuter fick nog samtliga på läktaren att frukta att det skulle se ut som vanligt i Södertälje, och tyvärr blev det precis så. Kapten Old gjorde kanske sin sämsta match sedan han kom till GAIS och bjöd på ett till friläge bara två minuter efter 1-0. Damir svarade för den första av flera jätteräddningar under matchen. Tre frilägesräddningar och en reflexräddning på en nick från nära håll efter en hörna är det enda som hindrade den här matchen från att rinna i väg till en förnedrande förlust även siffermässigt, nu var det det åtminstone bara förnedrande spelmässigt.

Calle och Old gick bort sig gång på gång och nickade flera gånger bollar rakt ner, rakt in i mitten till framstormande Syrianska-mittfältare, det stabila och resoluta försvarsspelet från Dalkurd hemma var som bortblåst. Lägg dessutom till att vi med Leksell till vänster (passade han någon annan än Old och Mehic på hela matchen?) och Sinclair till höger helt saknade möjligheter att spela upp bollen från backlinjen. Leksell som blivit placerad i helt fel position tycker jag inte kan beskyllas för detta, men de övriga tre, som dessutom samtliga beskrivs som spelare som föregår med gott exempel och ska leda laget får helt enkelt underkänt, de är alldeles för dåliga i samtliga moment. Att en frustrerad kapten Old dessutom skriker ”Don’t you think we’re trying” till en lika frustrerad supporter ger dessutom extra minus till honom. Som spelare i GAIS och som lagkapten i synnerhet, måste du kunna hantera att någon skriker att du är en idiot när du spelat som en idiot i 90 minuter. Kanske borde Benjamin varit mer taktiskt här och skyndat sig fram till den ditresta klacken först av alla för att själv ta skiten och skydda sina frustrerade spelare.

Svahn var tillbaka som högermitt, var som vanligt bra på fasta situationer, men slog bort massvis av pass och var i första halvlek ofta förbannad när han inte fick bollen de gånger han tog en djupledslöpning. Det saknades visserligen forwards inne i straffområdet att sikta på för det mesta, men han borde i första halvlek någon gång lyckats få till inlägg, för han hade ofta bollen. Nu vann vi som mest ett par inkast högt upp på Syrianskas planhalva, men det krävs mycket mer av Svahn om han ska komma i närheten av förra årets poängskörd. Keat och Dusan var båda nyttiga när vi hade bollen mycket under andra halvan av första halvlek, goda passningsspelare och hyfsad rörlighet, men trots bollinnehav som stundtals var stort händer det för lite. På vänsterkanten famlar Malkolm fortfarande efter formen, och det hela blev så klart mycket värre av att spela med en vänsterback bakom sig som inte understödde offensivt alls, och inte kunde sätta ett enda uppspel till honom. På topp var Dardan lika kall som vanligt, och nu tyvärr även Luka. Tydligast symboliserat av Dardans missade öppna mål i slutminuterna. Peterson gör det återigen bättre som innermittfältare än yttermitt efter att han ersatt Dusan, och det bör vara där han konkurrerar från och med nu.

I år har Benjamin fått behålla många av de viktigaste spelarna och fått nya till de positioner som vi tidigare saknat spetskompetens på. Vi har inga skadade nyckelspelare eller något annat att skylla på. Enligt den gamla betygsskalan så tycker jag att sexa eller femma är godkänt, fyra eller trea väl godkänt och tvåa eller etta ger mycket väl godkänt. Att förlora mot förmodade seriesegraren är okej, men att ta 1 poäng mot två lag som kommer kämpa i botten är det absolut inte. När vi dessutom inte mäktar med mer än tre målchanser(målet, Sinclairs friläge och Dardans stolpskott) mot ett av seriens sämsta försvar, och två av dessa efter misstag av Miller i Syrianska-målet då ringer varningsklockorna. Med två tuffa matcher mot Helsingborg hemma och Falkenberg borta härnäst, så kommer vi fortfarande stå på ett poäng efter fem omgångar om vi spelar på samma sätt. Hoppas att samtliga inom föreningen verkligen sluter sig samman, från ordförande och tränare, via spelartrupp till varenda supporter som kommer stå på läktaren och vänder det här tillsammans. Det tror jag att vi kan, och det måste vi alla tro på.

4 kvarnar: Damir Mehic

Var den som hindrade att vi förlorade med 2-3 bollar till. Återigen, inget illa mot Tommi, men Damir är en riktig förstärkning. Hoppas han får bättre hjälp av sitt försvar de kommande matcherna.

3 kvarnar: Dan Keat

Rutinerad som få, så vinner han ofta boll eller får frispark med sig, ligger rätt och slår bort få passningar. Den långa bollen fram till Sinclairs friläge i slutet av första halvlek var fotbollsgodis.

2 kvarnar: Gårdakvarnen

Som höll igång hela andra halvlek, trots mediokert spel. Ni som inte åker med på bortamatcherna missar något fantastiskt, även när GAIS förlänger förlustsviter i en av Sveriges tråkigaste städer.

1 kvarn: Andreas Peterson

Gjorde ett okej inhopp och försökte ofta spela bollen framåt, det räcker till en kvarn den här gången.