Kvarnrapport Dalkurd

Helg, hemmapremiär och solsken. Det var glada och förväntansfulla gaisare som fyllde (nåja) både En trappa upp, entréplanet och takterrassen. Snacket gick om att Rickson varit så het på träningarna att han borde få chansen från start, om polisens vidriga beteende i Borås och att det vid en eventuell förlust redan blir lite känsla av måstematcher mot Syrianska och Helsingborg i de kommande omgångarna.

Benjamin hade läst den första kvarnrapporten, tagit till sig av kritiken och bytte ut tre fjärdedelar av mittfältet och bytte plats på den sista fjärdedelen. Med Keat tillbaka fick vi äntligen den innermittfältare vi saknat de senaste åren, för även om han är långt ifrån toppform så ligger han för det mesta helt rätt, kan samla upp både boll och medspelare och agera lugn och trygg spelfördelare även när vi är satta under lite press. Experimentet med Svahn som innermitt i stället för en av Janevski/Westermark kändes märkligare med tanke på vårt spelskickliga motstånd vilket innebar att Svahn fick jobba mycket i defensiven och det kändes som att han var för trött för att kunna utnyttja sin goda passningsfot när han väl fick bollen, och Westermarks egenskaper som bollförstörare och antalet löpmeter han kan lägga känns som att det hade kunnat göra stor nytta. Lite förvånande slog också Svahn bort både några hörnor och inläggsfrisparkar, men de som kom in i straffområdet var slagna med bra fart och till en farlig yta, vi kommer göra många mål på fasta situationer i år. Peterson var inte alls lika bra på kanten som han varit de gånger han fått chansen centralt, och en inte allt för vågad gissning är att Malkolm tar hans plats på söndag när Andersén beräknas vara tillbaka. Svahn lär vara tillbaka som högermitt och Sinclair antingen bänkad eller högerback, beroende på om Leksell kan spela eller inte. Hur armbågstacklingen som gav Leksell en hjärnskakning inte renderade i ett gult kort är lika sjukt som Yarsuvats blodsockervärden. In bredvid Keat kanske vi äntligen får se en Dusan som borde vara frisk nu, eller Westermark.

Det som gladde mest var mittbacksparet som när de sattes på större prov än mot Norrby svarade bra. Stabila, rejäla och knappt ett steg fel under 90 minuter tillsammans med deras dominans i luftrummet lovar fortsatt gott. Leksell var bra de 45 minuter han spelade medan Malkolm hade en tuff dag på jobbet, kanske hämmas han av den fotskada han tydligen ska ha ådragit sig innan premiären. Att vår lagkapten i 85:e minuten och ställning 0-1 väljer att kroppstackla Yarsuvat med gult kort som följd i en situation där han enkelt hade kunnat vinna bollen i stället är direkt pinsamt och något han måste putsa bort. Förutom Damirs felpass som sånär innebar 2-0 visade han återigen att det är en målvakt i absolut toppklass vi lyckats värva.

Luka är återigen den spelare som försöker och ibland lyckas göra konstruktiva saker framåt, återigen visade det sig ännu mer som högermitt när han oftare kunde få vettiga passningar och därmed bollen under kontroll. Dardans fina höstform är som bortblåst och oavsett om det var straff eller inte nu, så hade han förra året lyckats ta en till touch vilket hade gjort straffen och det röda kortet odiskutabelt. Rickson gjorde en otroligt oinspirerad insats, var tafflig i mottagningarna och startade ständigt sina löpningar för sent, tur att han inte startade och missade passningar och mottagningar i nittio minuter i stället för fyrtiofem.

4 kvarnar: Carl Nyström

Den mest resolute av de båda mittbackarna, utan onödigt gult kort och snäppet bättre uppspel än kollegan. Går inte i fällan att fortsätta falla längre och längre ner när Dalkurds mittfältare kom rättvända med hög fart utan fortsatte flera gånger att spela högt och bra försvarsspel.

3 kvarnar: Dan Keat

Tröttnade snabbt och missade några passningar som en spelare av hans kaliber normalt sätter tio gånger av tio, men visade ändå vilken tillgång han kan bli om han äntligen får vara hel. Precis den tvåvägsmittfältare vi suktat efter i flera år.

2 kvarnar: Steven Old

Utan sitt gula kort hade han fått tre kvarnar, nu får han nöja sig med två. Också resolut och står upp bra under de långa perioder som Dalkurd har mest bollinnehav, men sällan kommer till några farliga målchanser, mycket tack vare våra mittbackar.

1 kvarn: Luka Mijaljevic

Har fortfarande självförtroende efter sin fina försäsong, hoppas han får göra mål snart så att han inte tappar det.

Dagens Jörgen Lennartsson: Yarsuvat som ännu en gång väljer att fira sitt mål framför oss. Kvarnredaktionen tycker att det är svagt av domare Jim Petterson att inte ha koll på historien och att inte ge honom ett gult kort vilket regelboken ger utrymme för.