Även polisen har försäsongsträning

Det sägs att det råder brist på poliser i Sverige. Vi som var på plats i Borås i söndags känner oss aningen förvirrade av det påståendet, för när det väl var dags för fotboll så verkade det finnas poliser att tillgå i överflöd. Vi hade hört redan innan vi åkte från Göteborg att polisen i Borås var rejält taggade inför matchen, vilket i våra öron lät ganska absurt då en söndag i en sömnig småstad mot ett publiklöst lag borde ha väldigt lite att erbjuda i form av polisarbete.

Bra stämning vid avmarsch.

Men såklart så blev det precis en så överdriven och dålig polisinsats som det skrivs om på GAIS Tifos hemsida. Piketstyrkan, åtta hästar och ett gäng civilpoliser dök upp, utöver ordinarie supporterpolis. Maskerade och redo för att skapa trubbel.

Så. Det säger sig självt att om polisen drar ihop en sådan här stor insats för en sådan här lugn tillställning så är de ute efter att visa upp resultat. På med hjälmarna, ut och misshandla ungdomar med batong, grip en handfull personer och gå ut med det i tidningen, så har en helt plötsligt motiverat insatsen för allmänheten. Men, tänker du kanske, vad kan det finns för självändamål från polisen att göra något sådant här? Uppenbarligen såg polisen detta som ett utmärkt tillfälle att få lite försäsongsträning inför att Allsvenskan drar igång i Borås. Det kunde bli stökigt utan att det skulle spåra ut på riktigt och vi GAIS-supportrar fick vara övningsobjekt.

Polisen försöker valla oss genom ett öde Borås.

En stor orsak till att de fortsätter att attackera fotbollssupportrar på detta sätt gavs faktiskt av själva regeringen i utredningsarbetet kring det som de kallar ”idrottsrelaterad brottslighet”. Polisens agerande uppstår eftersom:

Att skrämmas och att visa kraft och styrka är en metod för att uppnå lydnad…

Nu var detta faktiskt en del i en poliskritisk passus i den utredningen, men det sammanfattar ganska väl varför polisen agerar till synes helt oproportionerligt när de går in bland vanliga människor med dragna batonger. Oregerliga fotbollssupportrar ska sättas på plats. I deras ögon är vi som boskap som ska vallas runt, från en hägnad till en annan. Bara för att vi skapar ett utrymme där vi har full kontroll över ytan vi äger och då för en kort stund kan agera som kollektiv utanför samhälleliga principer och rättesnören, så måste polisen kliva in och trycka till oss med en stor portion våld. För fotbollssupportrar som sjunger, promenerar och sprider rök omkring sig borde inte vara något omstörtande, men när vi gör så blir vi i statens ögon rättslösa och om minsta lilla går fel kan de gå bananas med batonger, spray, hästar och hundar mot alla som har haft mage att ansluta sig till sällskapet. Helt enkelt för att de känner sig utmanade och vi ska veta vår plats. Och för att de kommer undan med det.

När regionpolischefen Klas Friberg gick ut för ett tag sedan och sa att det till viss del är fotbollens fel att det finns gängkrig i Göteborgs arbetarstadsdelar, just för att kostnaden kring matcher tar en stor del av budgeten, så framstår söndagens insats som ännu mer ologisk. Lägg inte alla pengar på populistisk dynga om ni vill ha pengar till annat. Så slipper vi bli misshandlade och förödmjukade, och ni kan lägga pengar på lite långsiktigt socialt arbete istället. Tack på förhand.

Och för den som inte redan läst Offsides utmärkta reportage från förra året om hur det är att vara rättslös som fotbollssupporter, så hittar ni det här.

Magisk stämning inne på arenan.

Ha det gott och se upp för polisen, så ses vi på lördag!
//Gårdakvarnens styrelse

(Finns det någon annan där ute som vill släppa ur sig sina innersta mörka tankar kring GAIS i form av en längre text så kan ni höra av er till styrelsen@gardakvarnen.se, så kanske vi publicerar den. Släpp loss.)