Kvarnrapport Norrby

Efter en trevlig bussresa, en lika trevlig uppladdning och lika trevlig marsch fick vi se en mindre trevlig match och kanske den mest otrevliga polisinsats sedan Helsingborg 2010. Benjamin hade inför premiären pratat om att vi väl kände till Norrbys styrkor; fysiken, viljan, fulheten och långbollarna och att receptet mot detta var lika välkänt, nämligen att hålla i bollen och försöka spela bort dem. Att då starta med Westermark och Janevski som innermittfältare kan inte ses som något annat än ett jättemisstag av Benjamin. De båda skötte sig helt okej, och gjorde det som de är bra på, det vill säga stå rätt, vinna boll och dueller. Några bollbegåvningar av större mått mätt är dock ingen av dem, och ibland kändes det som att de båda var kvar i division 1-tempo. En av dem bredvid Dusan, Keat eller Peterson kan vara jättebra för att få balans på mittfältet och ge den andre utrymme till att sköta så mycket styrande av spelet som möjligt, men de båda tillsammans kommer inte fungera om vi vill göra annat än att spela långbollar från backlinjen. Detta blev ännu tydligare när Peterson väl kom in och vi genast lyckades bygga spel bakifrån och helt plötsligt kunde kontrollera matchen.

På många sätt var det en typisk premiär, där mycket nervositet kunde skönjas både på läktaren och ibland på planen, där båda lagen länge kändes mer måna om den poäng de hade från början än att gå för alla tre, även om GAIS försökte få till en slutforcering och Norrby hade de kanske bästa målchanserna efter individuella misstag i backlinjen hos GAIS. Damir visade vilken tillgång han blir genom att ta allt han skulle och lite till, även utanför målområdet, till skillnad från Tommi. Leksell visade styrka i duellspelet, och våra mittbackar kommer vara stabila även i år även om de båda verkar ha en bit till toppformen. Dock undrar kvarnredaktionen om Sinclair håller som högerback, rivig och frejdiga utflykter i offensiven väger inte alltid upp det svaga positionsspelet defensivt? Svahn visade vilja och i vissa aktioner att han kommer göra många poäng även i år, noteras bör dock att han faktiskt slog två hörnor på första försvararen, vilket var precis vad vi skulle slippa i år. Peterson bör ha spelat till sig en startplats mot Dalkurd, om inte Benjamin tänker ställa upp fruktansvärt defensivt mot Dalkurds (förmodade) fantastiska offensiv.

4 kvarnar: Damir Mehic

Gör framförallt två riktigt bra frilägesräddningar vilket räddar oss från en premiärförlust, men visar också styrka i luftrummet och bra spel med fötterna. Otroligt skönt med en sådan start efter en lite darrig försäsong för herren som är tänkt att vara en förstakeeper bra nog för ett lag med uppflyttningsambitioner.

3 kvarnar: Andreas Peterson

Kommer in och ändrar matchbilden totalt med sitt lugn med bollen och passningsspel. Vågade gå ner och hämta boll, fördelade bra och lyckades även få ut bollen till bra inläggslägen för våra yttrar flera gånger. Borde starta mot Dalkurd.

2 kvarnar: Luka Mijaljevic

Spelar med stort självförtroende och försökte göra bra saker de få gånger forwards fick några bollar att jobba med. När han sedan blev utflyttad som högerytter och kunde få bollen rättvänd hade han flera genombrottsförsök som ledde till hörnor och halvchanser.

1 kvarn: Alexander Leksell

Otroligt stabil defensivt, resolut och postitionssäker. Dessutom fortsatt farlig på offensiva hörnor där han inte var långt ifrån att avgöra med matchens sista nick.

Dagens Jörgen Lennartsson: går till de som ofta får samma smeknamn som Jörgen själv, nämligen de grisar som slog folk i ryggen med batonger, red in med hästar inne på det inhägnade området bakom bortaläktaren, pepparsprayade rakt in i folkmassor där alla sorters supportrar stod och frågade en handfängslad om hen gillade det och tyckte det var skönt och följde upp med att stöna i hens öra. Vad som motiverade antalet poliser, ridande sådana och onödiga visiteringar och provokationer när vi möter Norrby är en gåta. Att dessutom skapa våldsamt upplopp för att gripa någon som är misstänkt för brott mot ordningslagen (som är ett bötesbrott, det normala straffvärdet är penningböter på 1200) är vansinnigt oproportionerligt. Hoppas verkligen att detta inte sätter tonen för polisen säsongen 2017.