Kvarnrapport Helsingborg

Efter att ha rensat luften och byt formation till 3-5-2 var GAIS redo för det som på förhand kändes som en match som skulle kunna definiera vart den här säsongen är på väg. Om det här blev början på en vändning vet vi inte ännu, men hoppet om det finns i alla fall, för detta var den klart bästa insatsen hittills den här säsongen. Med tre mittbackar släppte vi knappt till en målchans på hela matchen, förutom den ganska onödigt orsakade straffen. När Helsingborg försökte lyfta in inlägg i straffområdet boxade Mehic bort det mesta, och från spridda håll på läktaren hördes rop som ”Who is Tommi Vaiho”. En straff som inte går i mål är alltid dåligt slagen, men även om den var placerad i bra målvaktshöjd så var den både hård och långt ut i hörnet, så räddningen höll absolut toppklass! Både Old och Nyström blev bättre med Leksell emellan sig, och när Leksell äntligen fick spela på rätt plats var han bäst på plan. Får de tre fortsätta att spela ihop sig, borde vi kunna bli ett av de starkaste lagen defensivt i hela serien, framförallt om Mehic fortsätter vara lika bra som han varit i de fyra första matcherna.

När det inte gör lika mycket om Sinclair ibland går bort sig, antingen som högermitt i 4-4-2 eller som wingback i 3-5-2, kommer han mycket mer till sin rätt. Att han orkar springa, tacklas och vara en jobbig jävel i nittio minuter vet vi alla, om han dessutom kan öka procenten med passningar till rätt adress är han som gjord för den position han hade mot Helsingborg. Med Malkolm skadad fick Andersen äntligen göra debut och blandade fin teknik och att lösa en del svåra situationer på ett sätt som fick det att se enkelt ut, med att under långa perioder försvinna helt från matchbilden. Kanske beroende på att Calle som höger mittback sköter många fler uppspel än Old som vänster mittback. Centralt fick Dusan och Keat fortsatt förtroende, nu tillsammans med Svahn. Svahn fortsätter vara viktig med sina fina frisparkar och hörnor, och var otroligt nära att göra mål på frispark när bollen gick i först stolpen, sedan Pyzdrowskis huvud, i stolpen igen för att till slut träffa Pyzdrowskis arm och ut till hörna. Däremot kändes han för långsam i spelet och tappade en hel del boll, Peterson med sin kvickhet och teknik var snäppet vassare i spelet när han ersatt Svahn, men så mycket som Svahns fasta situationer är värda kanske han är garanterad en plats i startelvan ändå? Dusan visade vilka fina bollvårdande egenskaper han har, och med sin nätta teknik och fina högerfot styrde han uppbackad av en lite lägre liggande Keat vårt spel på ett väldigt bra sätt. Keat fortsätter att vinna många andrabollar, och lika många frisparkar på sin rutin.

Luka fick inleda på bänken till förmån för Alibek, som jobbar och sliter hårt, men han borde med sin tyngd och storlek lyckas ännu bättre som uppspelspunkt och bollmottagare. Dardan såg äntligen ut som den Dardan vi fick se förra hösten, stark och snabb i djupled, men hans avslut på friläget säger en del om att självförtroendet saknas. Dock var det en riktigt bra prestation fram till avslutet, och han lyckades ta sig till flera halvchanser på inlägg vilket lovar gott inför framtiden!

I övrigt var det glädjande att se att vi äntligen lyckades skapa en handfull målchanser på egen kraft, att laget satt ihop på ett bra sätt och att samtliga spelare verkligen kämpade för varandra. Att vi på läktaren också gav allt för att peppa laget var både fint och nödvändigt efter vår inledning och om både vi och laget fortsätter på samma sätt så kan det bli en rolig situation trots den knackiga inledningen. Hur domaren kunde missa att Pyzdrowski tog bollen med hand en meter utanför straffområdet framför en framstormande Alibek är faktiskt helt otroligt, även om han hoppar bakåt och det går hyfsat snabbt. Även om spelet såg bättre ut, så blev det bara en poäng, och pressen är fortsatt stor för att få den första segern. Förhoppningsvis får vi se en fortsättning på det goda spelet och en seger på fredag i Falkenberg

4 kvarnar: Aleksander Leksell

På rätt position var han bäst på planen. Obeveklig defensivt, farlig på offensiva hörnor och gjorde dessutom sina mittbackskollegor bättre.

3 kvarnar: Dusan Djuric

Styr och ställer på mittfältet, har en bättre grundteknik än någon annan och slår knappt bort en enda passning på 90 minuter.

2 kvarnar: Damir Mehic

Dominerar luftrummet i eget straffområde med flera utboxningar och tar en straff. Fortsätter glänsa.

1 kvarn: Dan Keat

Står rätt, vinner boll och fördelar bra. Också en väldigt hög procent passningar till rätt adress och kniper den sista kvarnen trots straffen.