Tyst manifestation i derbyt

De första tio minuterna av måndagens derby mellan Örgryte IS och GAIS kommer läktarna att vara tysta. Detta efter en överenskommelse mellan undertecknande supporterföreningarna för att belysa vad som kommer hända på våra arenor om villkorstrappan tillämpas fullt ut.

Efter år av stigande publiksiffror och en blomstrande supporterkultur i Sverige har polismyndigheten tillsammans med Riksidrottsförbundet valt att tillämpa en taktik som riskerar att döda inte bara läktarkulturen utan även svensk fotboll så som vi känner, och älskar den.

Polisen har under inledningen av säsongen 2019 valt att tillämpa det som man kallar för “villkorstrappan”. En modell som innebär att Polisen stegrar kraven på arrangören i takt med ordningsstörningar på arenan. Målet är noll incidenter i samband med fotboll och uppnås inte detta kommer steg tas på trappan.

Villkorstrappan har tagits fram av polisen tillsammans med RF:s ordförande Björn Eriksson. Björn Eriksson som enligt vad Expressen kunnat visa jobbat som lobbyist åt vaktbolagen och lobbat för att ersätta polisen med vakter på idrottsevenemang, samtidigt som han företrätt idrotten. På senare tid har det även framkommit uppgifter om att man från Polisens sida öppnar för att ordningsvakter ska kunna gå in på läktaren för att stoppa användning av pyroteknik. Ett tillvägagångssätt som vi ser som direkt farligt och som går direkt i strid mot den tidigare så framgångsrika svenska modellen som bygger på dialog i stället för konfrontation.

Vi har redan sett förbud mot så kallade OH-flaggor på sina håll i landet och en rad föreningar har fått reducerat antal platser på sina ståplatssektioner. Polisen har dessutom pratat om att det redan nu kan vara aktuellt att förbjuda tifon. Detta är bara början om man ska tro den senaste tidens uttalanden från ordningsmakten och svaret på var trappan slutar är för det mesta från Polisens sida att fotboll alltid kan spelas utan publik.

I längden är detta ett hot mot fotbollen som vi känner den idag. För utan publik blir en idrott snabbt irrelevant. Därför vill vi att

– polisen omedelbart slopar villkorstrappan och återupptar dialogen med berörda parter – SEF och SFSU.
– Björn Eriksson avgår från samtliga uppdrag inom RF.

Med anledning av utvecklingen kommer måndagens derby inledas med tio tysta minuter från båda lagens klackar. Vi vill uppmana alla att respektera detta och delta i manifestationen för fotbollen, supporterkulturen och det vi alla lever för.

GAIS Tifo
Gårdakvarnen
Inferno Örgryte
Balders Hage
Östra Stå