Kvarnrapport

För tredje matchen i rad spelade GAIS 3-5-2, men ett stabilt och stundtals väl spelande GAIS fick vi inte se för tredje matchen i rad. Med endast Leksell kvar i backlinjen och med två sittande mittfältare som ständigt tappade boll vid helt fel tillfällen och på helt fel platser så lät vi Värnamo dominera fullständigt, åtminstone i första halvlek. Kanske var det att Värnamo spelat match tre dagar tidigare som gjorde att de inte orkade ha koncentration och skärpa nog i avsluten, för de skapade ett större antal chanser än antal öl en genomsnittlig gårdakvarn hinner dricka på en resa fram och tillbaka till Södertälje. Framförallt Janevski hade det tufft mot Petrovic, som borde gjort flera mål. Leksell var lika stabil som vanligt, och Andersen blandade fantastiska offensiva utflykter och resoluta brytningar med att ibland falla i stället för att stötta, vilket underlättade för Cederquist som enkelt kunde vända upp och fördela boll. Keat som kvarnredaktionen tidigare hyllat var genomusel, drällde med och tappade boll precis utanför eget straffområde flera gånger och slog bort var och varannan pass. Prestationen vid målet däremot är av absolut toppklass och tål att kollas på hur många gånger som helst. Att i så hög fart och med bollen på uppstuds kunna hålla ner skottet och dessutom placera det så bra är fruktansvärt bra. Dusan tappade inte riktigt lika mycket boll som Keat, men gjorde det mer än vanligt och precis som Keat ofta på fel platser och vid fel tidpunkter. Svahn var som vanligt ofta för långsam i spelet och slog bort en många enkla bollar. Dock jobbar han hårt i nittio minuter och fortsätter försöka göra rätt saker, vilket hedrar honom.

Mehic var lika bra som vi vant oss vid och framstår allt mer som vår klart bästa värvning, i konkurrens med Leksell. Sinclair och Malkolm hamnade i första halvlek som ytterbackar då Värnamo pressade på och ständigt hade sina ytterbackar högt, vilket gjorde att de ofta hamnade i numerärt överläge på kanterna. Ska vi spela 3-5-2 kommer våra defensiva svagheter främst vara kanterna, och det gäller att vi inte blir så tillbakatryckta som vi blev av Värnamo, då det oftast liknade 5-3-2. Desto mer Värnamo tröttnade, desto högre kom båda våra kantspringare, Sinclair var ytterst nära att göra ett riktigt snyggt mål och Malkolm var ytterst nära att göra årets mål när han träffade både ribba och stolpe från ca 35 meter. Dardan fortsätter bli bättre och var på rätt plats vid rätt tillfälle vid målet, precis som anfallare i bra form brukar vara. Alibek kämpade och slet som vanligt, men fick ut mer än tidigare och lyckades med ett bättre passningsspel ofta vara en bra uppspelspunkt som sedan kunde fördela boll. Däremot en väldigt onödig varning i minut fyra när han väljer att toucha/tackla en rutinerad Värnamospelare som lägger sig ner och skriker som en stucken gris, sådant får man inte bjuda på.

På plussidan noterar vi följande: inget gult kort på Leksell, vilket innebär att vi kan ställa upp med bästa laget i derbyt. Ännu ett mål av Dardan och ett fantastiskt mål av Keat. Sättet vi lyckas stänga matchen på, Värnamo lyckas inte forcera särskilt mycket. Att vi går in i derbyt med bra självförtroende och med två raka segrar.

På minussidan noterar vi: att Värnamo spelar ut oss fullkomligt stora delar av matchen. Klacken som halveras strax innan och efter halvtid eftersom folk vill dricka bärs. Dusan och Keats bolltapp.

4 kvarnar: Niclas Andersen

Även om defensiven inte var riktigt 100% så är han totalt bäst i GAIS. Med boll och vid de offensiva utflykterna var han helt överlägsen både med och motspelare några gånger, och det märks att han kommer från ett högre tempo i Häcken. Intressant att se om han petas alternativt byter position till derbyt. Just nu konkurrerar han med Old om platsen som vänsterback eller med Malkolm om platsen som vänstermitt. Jag föredrar att se honom kvar på vänsterbacken.

3 kvarnar: Alexander Leksell

Lika stabil även utan sina två ordinarie backpartners. Hemsk att möta för alla motståndare med sin hårdhet, placeringssäkerhet och följsamhet.

2 kvarnar: Dardan Rexhepi

Hotar mer och mer med sina djupledslöpningar och sin tyngd. På rätt plats vid rätt tillfälle igen, och börjar hitta ett väl fungerande samspel med Aliev.

1 kvarn: Dan Keat

Kanske sämst i hela laget, men står för något matchavgörande framåt, vilket inget av hans bolltapp bakåt blev. Får kvarnen enbart för det stenhårda vänsterskottet, men enbart det är också värt en kvarn.