Ha aldrig en 9a i eget straffområde a.k.a. Ellesskåkvarnar

Någon gång i början av 2000-talet hade jag en VHS-kassett hemma i hyllan med titeln Own goals and gaffs. En komiker, tillika Millwall-supporter, vid namn Danny Baker satt och höll låda samtidigt som klipp på diverse dråpliga insatser från olika fotbollsplaner strömmade förbi i hög hastighet. En återkommande spaning från presentatören var hur farligt det var att låta sin egen nr 9 följa med ner i eget straffområde för att jobba defensivt. Många spektakulära och snygga självmål har bevisligen levererats när lagets spjutspets inte kan hålla tillbaka sin impuls att döna in bollen i närmsta mål så fort chansen dyker upp.

Jag fick flashback till denna gamla guldklimp under matchen när Marcelo byttes in, bara för att riva ner en motståndare och orsaka straff det första han gör. Sanningen består, nu som då. Låt aldrig en nr 9 vara i eget straffområde!

Jag är osäker på om jag ska räkna straffmissen som just en straffmiss eller om jag ska jämka den mot ett av våra ribbskott i ”vi kunde tagit fler poäng om…”-kolumnen. Jag tror det får bli den första. Ett mål och en miss både för och emot från straffpunkten.

Vad fan hände i övrigt då. Jo, Ljungskile kom som förväntat med en målvakt, nio mittbackar och JW på topp med ambitionen att hålla tätt och lägga mål på fasta situationer. GAIS kom med 3-4-3 / 3-5-2 och hoppades få ordning på passningsspelet, som så klart inte kunde bli sämre än matchen innan. Efter matchen var Wålemark nöjd med prestationen och missnöjd med resultatet och Jacobsson var nöjd med resultatet och missnöjd med prestationen. Det säger väl egentligen mest om hur kassa Ljungskile är och hur mycket vi i GAIS har att arbeta på. Det fanns stunder av bra spel och prestationer och motståndarna skapade inte mycket utöver sina fasta situationer, men det var överlag en ojämn prestation från vår sida. Nu när det vankas ett gäng matcher mot ligans bäst placerade lag så får vi ta oss en funderare på hur vi ska bemöta dem utan att göra bort oss och framförallt hoppas jag på ett bättre omställningsspel och mindre fippel. Kämpa på!

4 kvarnar – Mervan Celik

Beräknade vindmotståndet, korrigerade hörnsparken därefter och skruvade in bollen i mål. En årlig tradition.

3 kvarnar – Jesper Brandt

Pressade och spelade högre upp än vanligt, vann närkamper och räddade GAIS från att släppa in mål i början av andra halvlek.

2 kvarnar – Ribban

1 kvarn – Vinden