Plastkvarnar Trollhättan

På platsen som speaker-Rolle älskar att beteckna som jorden kallaste – det vill säga Valhalla, spelade GAIS årets andra plastmatch. Motståndare var division 1 laget FC Trollhättan, som stack ut genom att ha på sig ett otroligt fult ställ med rödsvart fade. Kvarnrapportören har inget emot en okej utförd fade i frisyren, men på kläder ser det för jävligt ut och skulle det bli tal om att GAIS skulle ha det på något andra- eller tredje-ställ osäkras revolvern. I FC Trollhättan spelade Leksell mittback utan att utmärka sig särskilt mycket och Johan Lundgren-kopian var lik Johan Lundgren, någon fin aktion här och där men osynlig i stort. Vi hade inledningsvis vissa problem med snabbe Fredrik Ofori, men Jatta och Ousou i kombination med en domare som inte gav honom en enda frispark tog luften ur honom, dock efter att han hunnit göra ett mål.

GAIS spelade precis som senast 4-3-3 med en sittande mittfältare. Likt förra matchen så byttes i princip alla utespelare ut i paus, för att ge alla chansen till speltid. Julius Lindberg saknades tyvärr på grund av misstänkt covid hos flickvännen, men i övrigt fick vi se samma spelare som i första matchen plus två juniorer. GAIS var inte alls lika tända och fokuserade som i den första matchen mot Norrby och vi fick se en hel del tekniska misstag och enkla bolltapp. Detta ledde till en del farliga omställningar för FCT och att vi inte dominerade på samma sätt som mot Norrby. Trots detta är vi nu ett år efter Stefan och Fredriks inträde såpass inkörda i vårt spelsystem och såpass samspelta att vi har råd att inte spela på topp och ändå städa av ett division 1 lag enkelt, på grund av vår högre grundkvalitet och för att systemet fungerar.

Joakim Åberg ser ut att gå mot årets genombrott och visar på fina fötter, fina framspelningar och en bättre fysik än förra året. Ousou ser snabb, stark och stabil ut, och kvarnrapportören som tidigare känt att det måste in en mittback till börjar vackla i frågan. Vi kanske ska luta oss mot Ousou, Grozdanic och Hultqvist och lägga pengarna på Mervan och en anfallare. Oavsett hur det blir så är det spännande att se hur sportrådet syr ihop de sista pusselbitarna under transferfönstret. En sak som kvarnrapportören är säker på är i alla fall att Boris är väldigt bra på mittfältet, men inte mer än okej som mittback. Samma resonemang kan delvis speglas på Maric. Han är okej som anfallare, stark i det felvända spelet och dessutom ett mål i går, men han är en av superettans bästa innermittfältare. Oavsett detta så är det fint att se att samtliga spelare i truppen verkar ödmjuka inför sina roller och accepterar att underkasta sig positionsbyten för att optimera laget, men när serien börjar hoppas som sagt kvarnrapportören att både Lumbana och Maric är tillbaka på innermittfältet.

Jatta har fortfarande en bit kvar defensivt, både fysiken och positioneringen känns som att den måste upp några nivåer för att fungera som mittback på superettan-nivå, men vilka jävla crossbollar grabben slår! Det var en fröjd för ögat att se när han som vänster mittback lägger över bollen på högerfoten och slår en hård relativt flack diagonal crossboll till vår högervinge, det lovar gott inför framtiden. Både Sterner med sitt första mål och Andersson med sin första assist och ett stolpskott visar att de har kvaliteter, framförallt som djupledslöpare. Det är helt enkelt mycket som känns bra efter de två inledande matcherna även om motståndet inte varit det bästa, så kvarnrapportören ser med tillförsikt fram emot att matchas mot lite tuffare motstånd framöver!

 

4 kvarnar: Joakim Åberg. Ständigt spelbar, ständigt i en farlig yta och gör oftast något bra med bollen. Samspelet med Andersson såg fint ut, inte bara i samband med 1-o, utan flera gånger. Coming man!

3 kvarnar: Aiham Ousou. Snabb, hård, robust och fina fötter. Ser ut att vara vår klart bäste mittback och spelar med en pondus som gör att det känns som att det kommer vara rätt tryggt vem som än spelar bredvid honom.

2 kvarnar: Johan Andersson. Gör det mesta rätt utan att glänsa. Hotar ständigt i djupled, vet när det är dags att falla eller kliva in för att hjälpa ytterback eller innermitt och ser redan ut att förstå och passa perfekt in i vårt spelsystem.

1 kvarn: Emre Balci. Vilket inhopp och vilken debut! På de dryga 20 minuter han fick så visade han upp fantasi, fräckhet och passningen till Sterners 3-1 mål är ju ren klass. Kul!