Derbykvarnar

10 tysta minuter. Det var nog den längsta inledningen på en match jag upplevt. Fy fan vad nervös jag blev av detta. GAIS såg heta ut under första 4 minuterna vilket resulterade i ett inspel från kanten, sen blev det inte så mycket mer av atleterna på plan för ens matchminut ca 35 (minus 11) då vi greppade spelet igen, men utan att få till någon farlighet förutom när Netinho bröt igenom och pressade iväg ett skott ur den snävaste av vinklar. Utöver detta var det öis ff som kom till mest lägen med snabba omställningar genom individuella aktioner, där Marko fick mota ett skott från nära håll.

Andra halvlek såg väl ut som den första i mångt och mycket, båda lagen försökte framåt men inget var särskilt heta sista tredjedelen. En riktigt läcker dribbelaktion med efterföljande skott signerad Pllana och lite stök vid nåt inkast var väl allt vi skrapade fram. Motståndarna skapade desto mer. Bland annat ett mål ur ingenting…

När derbyhetsen bestod i att jinxa sönder det faktum att motståndarna inte har vunnit på 13 år så var det ju självskrivet att förlusten skulle komma just denna matchen. Och då har vi ända kommit undan med blotta förskräckelsen vid flertalet tidigare derbyn, så rent logiskt borde den traditionen ha slutat tidigare. Men i år tycks vara året det händer. Personligen är jag inte så jätteknäckt över resultatet, förr eller senare var det dags. Mer deprimerad över prestationen och den poängmässiga kräftgången i allmänhet. Men chans på revansch direkt efter semestern i alla fall. Innan dess är det en hel del poäng som ska erövras, bara att dö några gånger nu i veckan så vi kan leva igen på måndag.

Det som inte var ett trendbrott var att de aktiva supportrarna i båda lagen brände bengaler på respektive klacksektion och levde gött jävel med sång och flaggviftande efter minut 10 av matchen och i mitt tycke fick sittplats njuta av förstklassig underhållning på läktaren, både när röken låg som tätast och sången lät som högst. Framförallt solbadarna på öis ffs långsida borde ha kunnat götta sig lite extra kan en tycka där de satt och jäste. Men icke. De vann som vanligt buar-kampen med råge. Att avbrotten på något sätt skulle ha stört rytmen för ett GAIS på väg mot totaldominans kan inte någon som kollat på GAIS i år påstå sig ha underlag för, om något så var det de 711 offside-avblåsningarna som avslutade hälften av alla anfall för tidigt som bidrog till detta.

När sedan frustrationen över den totala sportliga regressionen och menlösa derbyinsatsen på plan kom så valde många, framförallt från den äldre skaran supportrar, att i affekt svinga mot just de aktiva supportrarna via varenda sociala media-knapp de kunde hitta på mobilen. Tråkigt, så klart. Men snart hittar nog verkligheten tillbaka och insikten om att allt annat kring GAIS är så mycket hemskare lär infinna sig igen…

4 kvarnar August Wängberg
Var solklart bäst i GAIS och vann varenda duell. Snudd på 5 kvarnar, om det vore möjligt.

3 kvarnar Netinho
Tar sig fram bra offensivt och håller en hyfsad nivå bakåt.

2 kvarnar Calle Nyström
Gjorde det helt OK.

1 kvarn Marko Johansson
Stadig och höll ordning på det mesta.

I övrigt. Öis ffs speaker måste vara den tröttaste personen i hela stan.

I övrigt 2. Domaren Adam Ladebäck tjänstgjorde gott som derbydomare, hade inga idéer om att stå i centrum och var korrekt hela matchen igenom.

Med vänliga hälsningar
Kvarnrapportören