Vi bryter kontraktet

Gårdakvarnen och GAIS Tifo bryter med omedelbar verkan det kontrakt som GUAB tvingade oss att skriva på.

Kort efter bengaltifot i hemmapremiären mot GIF Sundsvall kom beskedet från GUAB att Sektion 23 skulle stängas och klacken flyttas till kortsidan. En flytt som för GAIS, mitt i pågående säsong, hade inneburit en ekonomisk smäll mångdubbelt värre än bengalböterna i sig. Anledningen var det drev som GP startade, och flera andra sedan hakade på, om den lilla flickan, och tillika lagkaptensdottern, som hade skadats av bengalröken. Att hon egentligen inte blev skadad och att bränningen i sig antagligen var den säkraste i Gamla Ullevis historia spelade ingen roll.

GUAB ville plocka billiga goodwill-poäng genom att sätta ner foten mot ”huliganerna”. Det enda sättet för oss att slippa flytten var att skriva på ett kontrakt där vi lovade att det var slut på pyroteknik och maskering på Gamla Ullevi. Vi skrev på kontraktet och har förhållit oss till det sedan dess. Inte för att vi ville det. Men för att alternativet hade varit så mycket värre. Kontraktet har dock alltid bara varit en kortsiktig lösning. För dagens situation, där GUAB i praktiken dikterar villkoren för vår kultur, är helt och hållet otänkbar.

Det handlar inte pyrotekniken eller maskeringen i sig. Det handlar om vår självständighet. Vår supporterkultur ska formas av oss Gaisare som är aktiva i och kring klacken. Inte av polis, media eller någon annan utomstående. Och framförallt inte av ett kommunalt bolag med uppenbara blåvita sympatier.

Vi, Gårdakvarnen och GAIS Tifo, bryter därför med omedelbar verkan det kontrakt som GUAB tvingade oss att skriva på. Istället kommer vi till säsongen 2015 att ta fram en egen uppförandekod som gäller för Sektion 23. Fram tills dess gäller följande:

1. Ingen ickeorganiserad pyroteknik
2. Inga inkastade föremål
3. Hata Bajen