Plastpremiärkvarnar

Det var GAIS och grönsvarta raketer på Hisingen när Atleterna så till slut började kicka boll inför säsongen 2021. Den sedvanligt evighetslånga vinterdvalan blev inte lika lång denna gången, men nog fanns det ett uppdämt behov av att se den grönsvarta kvarnen börja mala på planen. Så att säga.

Det tog en stund för mig att få ordning på hur GAIS positionerade sig på planen när laget var uppställda med boll, men när allting föll på plats så uppenbarade sig en spännande 4-1-4-1 formation. I jämförelse med hur vi oftast ställde upp med boll under den andra halvan av fjolåret så hade mittfältstriangeln gjort en rockad och istället för en 10a bakom anfallaren så hade vi nu två offensiva mittfältare. Den minnesgode har säkert med sig fjolårssäsongens sista och därtill mycket välspelade hemmamatchen mot Akropolis, där vi ställde upp med Adnan och Haris framför Boris på ett liknande sätt.

Uppställningen liknar nu mer den 3-4-3 som laget inledde fjolåret med och de defensiva spelarna erbjöds fler uppspelspunkter i djupled snarare än i sidled. Den stora skillnaden jämfört med en rak trebackslinje är väl egentligen att vi har en defensiv mittfältare som hämtar boll djupt och som tillsammans med de två mittbackarna sköter uppspelen. Sen så var känslan att vi kunde sätta in pressen högre upp och snabbare än vad vi var förmögna till tidigare. 

Eftersom GAIS valde att ställa upp med två startelvor och er käre kvarnrapportör känner sig extra givmild just idag så kommer jag dela ut plastkvarnar till åtta spelare, alltså fyra spelare från första halvlek och fyra från andra halvlek. 

Nåväl. Det finns mycket spännande att rapportera om från Hisingen denna soliga och svinkalla lördag. Trots att laget fördelade sig och spred ut startspelare i de två startelvorna så var det helt klart den första som var mest homogen och lik den ordinarie. Vänsterkanten med firma Julle/Wängberg höll högsta klass och det centrala mittfältet med Ladan, Åberg och Brandt var också väl bekanta med varandra. På högerkanten hände det inte lika mycket men nykomne Johan Andersson och unge herr Jelacic får ändå klart godkänt. Mittbackarna i form av Ousou och Grozdanic tog för sig, var aktiva med boll och slog flertalet göttiga passningar framåt i planen. Längst fram löpte Sterner en hel del men lyckades inte komma till något läge, men stod ändå för en helkroppsassist när han stökade fram bollen till Wängberg vid 1-0. Värt att notera Åbergs välslagna hörna in i första ytan där Julius löpte in snyggt och fick till en bra nick. Straffen som kom en stund senare efter att Julle fällts i straffområdet var solklar och Ladan rullade den behärskat i mål.

I andra halvlek bildade Andersén och Ibrahim vänsterkant och den sistnämnde var en fröjd att se när han ven fram på lätta fötter och utmanade gång på gång. Centralt agerade Lumbana spelfördelare och framför honom rörde sig Viktor Alexandersson och Theodore Persson med en hårt arbetande Adnan Maric på anfallsposition. Högerkanten med Julius och Martinsson var inte heller de sena med att ta för sig samtidigt som Ousou bildade nytt mittbackspar med Jatta. 

Starten av halvleken blev dock lite stökig. Norrby lyckades inledningsvis komma upp högre i press samtidigt som vi var slarviga, vilket utmynnade i att motståndarna ofta kunde bryta boll högre upp och snabbt ta sig mot mål. Men allting utmynnade tillslut bara i ett enda läge där Magic Karlsson snabbt var ute och räddade skottet. Efter ett tag så tog vi tillbaka initiativet och kunde behagligt ro hem matchen efter det snygga 3-0 målet av Theodore Persson, där förarbetet snurrade upp motståndarförsvaret rejält. 

Sammanfattningsvis så är detta absolut en av de bättre försäsongspremiärer jag har upplevt på länge. Det är svårt att tro att motståndarlaget gjorde sex mål på oss under fjolårssäsongen när de nu knappt orkade ta sig över mittcirkeln denna gången. Men försäsongen är nyckfull och det som såg fantastiskt ut i ena matchen kan snabbt förbytas till något annat i nästa. Men nog tusan fick vi ut det vi ville se idag och det var många spelare som lämnade ett positivt besked.

Förstahalvlekkvarnar

4 kvarnar – Julius Lindberg

Formkurvan fortsätter att peka uppåt och vi kan nog se fram emot många poäng från Julle denna säsongen om han fortsätter att övertyga på detta sättet.

3 kvarnar – August Wängberg

Evighetsmaskinen var dominant som vanligt.

2 kvarnar – Joackim Åberg

Trivdes och gjorde mycket bra med bollen.

1 kvarn – Aiham Ousou

Tog för sig och var respektlös.

Andrahalvlekkvarnar

4 kvarnar – Harun Ibrahim

Snabb, teknisk och det kommer bli intressant att följa hans utveckling under säsongen.

3 kvarnar – Boris Lumbana

Höll ihop laget genom halvleken.

2 kvarnar – Theodore Persson

Det var fint att få med sig ett snyggt spelmål från matchen och den glädjen gick inte att ta miste på. 

1 kvarn – Emin Grozdanic

Jag smyger in honom här eftersom jag tycker han förtjänar en kvarn från framförallt första halvlek. 

Försäsongen är igång. Uppspelt?

Visa resultat

Loading ... Loading ...