Media

Med anledning av helgens tragiska dödsfall så får vi i Gårdakvarnen en del olika förfrågningar från olika medier om att vara med i olika program, exempelvis Debatt på SVT 1 i kväll. Vi har tackat nej, om du vill veta varför, klicka på läs mer.

Här om dagen blev vi kontaktade av en av journalisterna bakom Debatt med en förfrågan om att vara med i kvällens program. Vi valde efter noga men ganska kort övervägande att tacka nej.

Det är, speciellt i  en tid som denna, väldigt viktigt att vi supportrar når ut med våra röster och att olika mediepersonligheter som bara vill sälja lösnummer inte får stå oemotsagda i sin tävlan om att fördöma fotbollen och supporterkulturen så hårt som möjligt, men Debatt känns inte som rätt forum för detta. På senare år har Debatt utvecklats mer och mer till ett program där de olika personer som är med knappt får komma till tals och ännu mindre förklara sin ståndpunkt på ett lugnt och sansat sätt. Att delta i en sandlådedisskusion där den som gapar högst får säga mest tror vi inte hjälper att framföra vår syn eller vår ståndpunkt. De vi fick reda på skulle vara med i programmet var Björn Eriksson, Robert Aschberg och ”någon miljöpartist”. Björn Eriksson är absolut relevant, men de andra vet vi inte riktigt vad de har att göra med den här debatten och det känns både onödigt och dumt då det riskerar att göra debatten okkunig och irrelevant. Ungefär som om vi skulle bli tillfrågade att ställa upp i en debatt om näthat.

Dessutom, när en så här tragisk händelse sker, så är det som vi ser ske i eftersvallet allt för vanligt. Det blir med dagens klickjagande ett tävlande i så kraftfulla rubriker som möjligt och det ges varken tid till eftertanke eller sorg, det som borde vara prio ett.

Vi ber därmed att få återkomma angående vår syn på vad som hänt och vad som måste göras, när vi vet vad som egentligen har hänt och vi har kunnat ta oss en ordentlig funderare på vad som borde förändras och på vilka sätt man kan nå denna förändring. Precis som inte vi supportrar inte försöker skylla allt onödigt våld på polisen, borde inte media skylla allt på supportrarna. Det är betydligt mer komplext än så tyvärr.