Jönsson snackar GAIS

”Det finns hopp för GAIS”

I del två av artiklarna om Attentat så vänder Jönsson blicken helt mot GAIS. Han framför gärna kritiska åsikter men tycker också att man som supporter måste dra sitt ekonomiska strå till stacken. Mats Jönsson pratar om 2012, som tillsammans med två andra år är de värsta han upplevt i modern grönsvart historia, men han har gott hopp om framtiden både vad gäller laget och klacken.

Några av er kanske tänker att ”det ska bli kul att läsa vad Jönsson har att säga” men det finns kanske lika många som undrar vem han egentligen är?
En kort presentation är därför på sin plats.
Förutom att arbeta som musikkonsulent på NBV och vara sångare i Attentat, vars historia sträcker sig från 1978 och framåt, så har Mats Jönsson en gedigen grönsvart bakgrund.
Han är mer än bara ett så kallat läktarvrak – han har på många olika sätt engagerat sig i utåtriktade verksamheter: göra GAIS-skivor, vara redaktör för Makrillen under en lång rad av år och mycket annat.
Han är kort sagt en så kallad kulturbärare av det slag som varje förening behöver många av men som många har väldigt få av. Framför allt är Jönsson en orädd person som inte har svårt för att framföra sina åsikter vare sig de smeker dig på kinden eller smärtar som ett slag i ansiktet.
Han har också under flera år varit fotbollstränare i Azalea och där fostrat bland annat Linus Tornblad och August Gustafsson.
* Det var väl du som har tipsade GAIS om Linus och August?
– Det vill jag inte uttala mig om ha ha! Men de har spelat med mig hela livet. Sedan kan du lägga ihop två och två.
Ser du på dem på planen med andra ögon? Att det där är ”mina” grabbar?
– Ja, det gör jag! Skillnaden mellan dem och alla de andra är att jag ser det ur deras synvinkel. Då är jag inte enbart GAIS-supporter. Jag tänker mer att ”fan, hoppas folk inte tycker han var dålig när han gjorde det”. Men jag har hela tiden sagt, när folk har frågat mig, att ”Agge” är precis lika bra som Linus men det är bara det att han har haft otur med skador. Så vänta bara! säger Jönsson som idag inte har någon koppling till Azalea alls mer än att han har kontakt med en del ledare.

 

Nöjd med premiären
Självklart var Jönsson på plats i lördags för att se årets första träningsmatch som ju för GAIS del betydde uddamålsförlust med 0-1 mot 2012 års allsvenska serietvåa BK Häcken.
– Jag var asnöjd! inleder Jönsson.
– Jag såg yngre spelare och äldre spelare som kommit tillbaka och som inte var belastade – tror jag – av den otroliga impotens som präglade förra årets lag. Det gick ju inte att vinna förra året! Sicka jävla losers – jag har inte sett något värre!
– Nu gick de in i varje närkamp stenhårt och ville verkligen vinna tillbaka bollen. Alla elva spelare på planen kändes fräscha, jag kan inte säga att det var någon som föll ur mönstret. Från Kenneth på vänstern, mittbackarna, målvakten, Florén på högerbacken, mittfältet med Spong – Adam var ju lysande – och kanterna framför allt, jag menar både kanterna kom de ju fram på. Linus och Joel hittade varandra så som man ska spela 4-4-2 för de låg ju bara 10-15 meter ifrån varandra. De hittade varandra hela tiden! Två djupledsspelare visserligen men man behöver inte spela med en targetplayer och en snabb. Man kan spela med två snabba om man inte kör med Axén-fotboll det vill säga att det ska rullas runt 2 000 gånger. Du går snabbt till attack för det är det som är det nya GAIS.
– Men det var imponerande passningsspel på mittfältet och i backlinjen. Inga träben så långt ögat kunde nå. Men – Joel är ganska oteknisk – det får du skriva – men det är också därför han behöver tre-fyra chanser för att sätta EN boll. Det är lite Gravem över honom. I Superettan kommer han att göra mål.
* Han har ju vunnit skytteligan i Superettan en gång?
– Han är bra men han är kanske lite för oteknisk för allsvenskan. Och Linus, alltså han vet ju om det här – håll inte på och leta efter ett bättre läge för att lägga upp den på rätt fot. Skjut! Och det kan han för det var ju det han gjorde i början när han kom in i GAIS. Men ju mer han vara med i detta skit-GAIS (under 2012) desto mer blev han som alla andra. Mot slutet av säsongen var han lika dålig som alla andra medan han i början bara körde och sköt på allt som rörde sig.

 

Mittfältare och anfallare
* Målvakten Tommy Vaiho kunde spelarnas namn, i alla fall de i backlinjen. Han blev ju klar så sent som i onsdags.
– Det tänkte jag inte på! Men det är ju å andra sidan det första han ska lära sig. Men han verkar trygg. Lugn. Vet vad han ska göra. Inget träben i utsparkarna. Man behöver inte vara orolig för att bollen ska försvinna ut över sidlinjen. Han verkar kunna sätta igång spelet fort också. Han är definitivt en bra målvakt! Men han hade ju stolparna på sin sida. Två gånger.
* Vad saknas i laget, tycker du?
– Jag skulle gärna vilja ha ytterligare en central mittfältare som inte är 35 år och skadebenägen. Det har vi två stycken av. Jeffrey och Spong. 35 år och skadebenägna mer än hälften av matcherna. Och då kan Hampus och Adam vara hur bra som helst, men det räcker inte. De är för unga, vi måste han in ytterligare en rutinerad. Hade Översjö varit frisk, så hade det antagligen inte behövts. Och så gärna en anfallare till, som är targetplayer och som man är säker på gör 15 mål i Superettan. Men nu pratar jag utan att ha budgetansvar…
– Trots att han från Borås (Augustsson) inte var med, så tyckte jag att backlinjen såg hyfsat bra ut. Och framför allt de unga killarna – Malkolm, Mirza med flera – har växt till sig och blivit tuffare. Malkolm såg mer ”bajtig” ut, han har nog lagt på sig några kilon i gymmet. Och det är min högsta önskan att de har skakat av sig den obehagliga känslan av att det sitter en tagg av att, du vet, bråka om löner, bråka om allting. Att lägga olustkänslorna åt sidan och bara köra, liksom. Det hjälper när det kommer in tio fräscha ansikten!

 

Krismedvetande
– Det som är bra är att det finns ett krismedvetande i klubben. Att man inte – hoppas jag – tar några chanser och riskerar klubbens existens. Ingenting får hota klubbens existens. Då har vi hellre ett lag i Superettan eller division ett till och med – hellre det än att gå i konkurs och börja om i division sju och det får bara inte hända. Back to roots! Har man den ödmjuka inställningen, så ska vi kunna klara av att hänga kvar för jag har inga andra större förhoppningar. Max en tiondeplats för det är så jobbigt att åka ur serien.
* Du skrev i Makrillen inför säsongen 2004 att du ville ha en lugn säsong?
– Men det blev det va? Stabilisera. Slipa. Bygga upp organisationen igen. För nu är det nytt folk överallt. Ny ordförande, nya tränare och så vidare.
– Att Lundgren är borta är en s-t-o-r förlust men han finns ju på Gaisgården. Det är en oerhört smart och viktig människa och som alltid varit underskattad. De som säger att han slår en felpassning…alltså folk fattar inte hur mycket nytta han gjort innan bollen dimper ned i backlinjen. Jag hatar den typen av fotbollssupportrar som inte fattar fotboll, som inte förstår att man inte kan utgå ifrån hur många passningar man slår rätt. Fotboll spelas för fan av 22 spelare varav EN har bollen! Sedan ska alla andra röra sig. Du kanske slår bort passningar men du gör kanske oerhört mycket annan nytta. Men många i publiken kan inte fotboll, ärligt talat, och då tror de att den bäste fotbollsspelaren är den som slår tre passningar i rad. Men så funkar inte fotbollen – även om det är viktigt med tempo och onetouch. Det är skitjobbigt att se fotboll i närheten av folk som inte begriper. Sådan snobbist är jag! Då flyttar jag mig hellre.
* Var någonstans står du numera?
– L3. Eller det som blir Sektion 23. L3-gänget kommer förmodligen att hålla till på ”vår” sida av mitten. Vi gubbar står där någonstans. Och så flyttar klacken in i mitten.

 

Ett av tre misärår
* Du har ju ett ganska lång perspektiv på GAIS – är 2012 det jävligaste du upplevt eller finns det värre?
– Jag vet inte men 1996 – det är nog det värsta. 1996 och så detta (2012). Men sedan är det enskilda händelser som varit värre som Järla-matchen 1982. Men då var ju det året ganska bra fram till den missen. Sedan hade vi något år när Hasse Gren tränade dem när vi inte gick upp (1997) men då var året ganska bra. Att missa på slutet är en sak – men en hel säsong? Så – 1981, 1996 och 2012. De är de absolut sämsta skitsäsongerna som jag någonsin sett.
* Men 1996 – förutom det sportsliga…
– Då var det ekonomin också! Det var samma sak då. Vi förlorade med 1-5 mot sketlag då också. På våren 2012, så släppte vi knappt in några mål. Förrän på hösten. Och så alla obegripliga beslut är jag jättebesviken på. Typ att ta in boråsaren (Jan Mak) – hur fan kan man ta in en tränare som inte har någon erfarenhet från seniorfotboll under de senaste 15 åren. Jag är otroligt besviken på det.
– Jag är en sådan där som har betalat in flera tusen till Framtidsfonden samtidigt som jag är jävligt kritisk till att man skriver ett konstigt kontrakt med Wanderson och att man tar in boråsaren. Det kan jag säga och ändå betala in pengar till fonden. Jag tycker jävligt illa om de gaisare som inte vill betala in till fonden och bara skyller på styrelsen. Man måste kunna göra fel! Om dina barn gör fel – förskjuter dem då?
– Även om GAIS gör fel så kan man inte som supporter släppa GAIS. Man måste kunna få säga kritiska saker men det spelar ingen roll – om vi inte betalar in till fonden, så kanske vi går i konkurs. Eller inte får någon elitlicens. Ska vi hålla på att tjafsa om en massa saker? Eller ska vi se till att betala in de här pengarna och sedan börja om?
– För klubben visade krismedvetande när de började skicka iväg folk. Wanderson, Mats Persson och så vidare. Och med facit i hand, så var det ett dåligt beslut med Mats. Även om jag tyckte att det – då – var bra. Men man måste vara balanserad i sina omdömen men jag kan inte förstå kontraktet med Wanderson. Jag kan inte förstå det. Helt otroligt! Jag kan fatta hans höga lön men jag fattar inte de klausulerna. Men jag undrar om alla kände till det…
– Sedan är jag ingen Wallin-hatare, han har gjort mycket bra men har kanske nu gjort något misstag. Och jag hoppas han stannar kvar i organisationen för han är skitviktig för kontinuiteten.

Hopp om 2013
* Men du har gott hopp om 2013?
– Ja, verkligen! Det finns hopp för GAIS. Fast mitt hopp är ju en tiondeplats. Jag vill ha tillbaka glädjen, jag vill ha ett lugnt år. Ett nytt 2004. Jag tror det är en bra lösning med Sektion 23. Att folk kan stå upp. Det är det jag alltid har sagt att det aldrig kommer att funka med att dela klacken. Och det är den moderna fotbollens fel. Det är det jag alltid har sagt: om vi har en arena med 18 000 men ändå bara är 4 000-5 000 på plats – varför ska vi inte alla kunna vara på långsidan? Men nu är det äntligen ”back to roots” och då kommer vi att få världens bästa klack i år. Det tror jag.
– Men det är synd att vi ska behöva åka ur för att vi ska få det där krismedvetandet och få kläm på det där med kärnvärdena och det som är våra styrkor.