I’m eighteen and I like it

När Maciej ”Masken”Maryniak forcerade in den sena utjämningen för GAIS på Rambergsvallen i den betydelselösa sista matchen 1996 mot Häcken, nådde jublet stormstyrka på den ca 100 man stora GAIS-klacken på plats. Det borde varit de närmast sörjande som skulle beskåda detta 102 åriga GAIS kadavers sista kamp på dödsbädden. Istället så blev det en uppvisning med 94 minuters tokstöttning, bangers, växelsång som att serien var vunnen. På andra sidan satt ett gäng vitblåa tuffingar som skulle gotta sig åt eländet, för att sedan ge de grönsvarta själarna på plats ett rejält sista nerköp på vägen hem, fick nu besvikna lomma iväg. För återigen visade det sig trots allt att GAIS var det så mycket bättre alternativet, trots sportsligt haveri, konkurshot och stora inre stridigheter.

Detta blev då embryot till denna förträffliga förening som nu fyller 18 höstar den 30 november 2014. Historien har berättats många gånger, nya entrepenörer har försök konkurera ut oss. Krögare och bussbolag har både älskat och hatat oss. Vi har varit för tråkiga, elitistiska, sura, bengalfixerade och alltid lite för snygga. Imponerande nog står klubben Gårdakvarnen kvar sida vid sida starkare än någonsin med älskade GAIS även nu. En av få bortamatcher jag upplevde på plats i år var Ljungskile borta. Trots 0-0 så var detta årets match för mig, ett krigande GAIS som smällde på stenhårt med Gårdakvarnen i ryggen som dominerande stort på läktaren hela matchen.

2014 skulle allt vända för oss, ny ledning, ny dräktsponsor, bomber och raketer på kajen vid jubileumsgalan, nyförvärv som hade levererat på hög nivå. Samt att den grönsvarte Elvis skulle ta oss till nya höjder med en grönsvart artistgala. Förväntningarna var enormt höga de inledande matcherna. Det höll på att gå åt helvete totalt men #peoeffekten (ljung) och stödet från Gårdakvarnen bidrog till att vara kvar i Superettan även 2015.

2015 finns det inte mycket som talar för GAIS, ekonomin tillåter inga spektakulära nyförvärv. Gamla Ullevi behöver intimkuddar, Bajen har ersatts med 6 stycken totalt slätstrukna 08-gäng. Superettan 2015 är inte så party. Men just därför passar oss detta läge utmärkt, när ingen tror på oss hugger vi.

Hurra och skål för Gårdakvarnen och GAIS och med nya tag 2015!

Peo Ek/ Gårdakvarnen, pres. 1996-2014