Hjälmkvarnar J-södra

Säsongen 2019 är över sedan länge, men nog kände vi igen det låga försvarsspel och 5-4-1-uppställningen som banade väg för ett nytt Superettankontrakt under andra halvan av fjolåret. Ett framgångsrikt koncept skulle det visa sig även denna dag. Bussen parkerades tidigt och J-södra tilläts spela handboll runtomkring vårt straffområde.

Dagens överraskning för mig var kanske att Lumbana klev in istället för Wahlström, men då laget stod så pass lågt var det helt rätt att fylla upp boxen med största möjliga gubbar och tillsammans med framförallt Calle hölls luftrummet fritt så vår hjälmlöse burväktare kunde fokusera på att mota bort skott och komma ut perfekt när motståndarna ibland lyckades leta sig igenom. Mina mest nervösa ögonblick (förutom sista 10 minuterna) var just när Karlsson blev liggandes inte bara en utan två gånger efter ett par kollisioner i inledningen av matchen. I det läget förbannade jag vår mentala coach för att han jinxat sönder premiären med sin KBT-terapi och jag fick domedagskänslor i tarmkanalen. Men det löste ju sig.

En skillnad från fjolåret var att omställnings- och kontringsspelet såg mer fungerande ut och detta tillskrivs så klart firma Celik/Yarsuvat som jobbade fram ett antal hyfsade lägen när de fick komma rättvända och attackera med boll från egen planhalva. Precis som vid målet då Yarsuvat hittade Wängbergs perfekt löpande axel med ett lika perfekt inlägg.

I de lägen vi själva hade kontroll över bollen och placerade oss i offensiv uppställning såg det desto mer beklämmande ut. Ingen rörelse, få passningsalternativ och motståndarna kunde utan problem sätta hög press när backlinjen skulle få upp bollen längst med backen. Ska vi placera oss på den övre halvan denna säsongen så måste denna biten fungera bättre, men fokus inför matchen låg uppenbarligen på försvar och omställningsspel, så jag tänker att vi offrade den delen denna gången.

  • Det var gött att våra unga atleter Grozdanic, Julius x 2 och Martinsson fick speltid.
  • Synd att Brandt lyckades bli utvisad. Väldigt nyttig i vårt defensiva spel. Vem kliver in?
  • Kanske ingen dum idé att låta Åberg ta höger forwardsroll nästa match så vi får in någon som kan falla och möta bollen när vi spelar upp från egen planhalva.
  • Jag hade inte protesterat om Per Melin blåst straff när Martinsson styrde upp bollen på egen hand via sina ädlare delar. Kanske är det karma för alla gamla oförrätter som hindrade honom från att blåsa.
  • Sparsamt med utdelade kort. Kommer domare med messiaskomplex bli lite mindre benägna att vifta med kortleken och släppa fler situationer nu när allt är lite lugnare runt omkring?

4 hjälmar – Mathias Karlsson
Räddade allt. Tippade, stötte, rusade och stångades.

3 hjälmar – Calle Nyström
Sin vana trogen dominerade han det egna straffområdet med både huvud, kropp och själ.

2 hjälmar – August Wängberg
Fjolårets Herbert Lundgren-vinnare tillika kvarndominant fortsätter på inslagen bana och öppnade upp målskyttet i år igen.

1 hjälm – Rikard Yarsuvat
Få en pinne för det precisa inlägget till 1-0.