Derbykvarnar

Det var tur vi mötte ett så dåligt lag som ÖIS FF, för annars hade vi nog förlorat.

Derbydags, äntligen. Även om det varit med en stor tillfredsställelse som man småleende letat i dagspressen under rubrikerna ”lokala resultat” eller ”kungörelser” för att läsa om hur det gått för Örgryte IS FF de senaste åren, så har man saknat derbykänslan. Men med diverse företagsrekonstruktioner har man alltså bildat Sveriges yngsta fotbollsklubb och det var de som ställdes på mot GAIS denna Valborg.

Dagen började som vanligt på En trappa upp, något som inte stämmer längre, det är GAISare på alla tre våningarna, fullsatt, och en härlig stämning, ytterligare 40 nya medlemmar blev vi och det är glädjande som fan. Att det konsumerades 900 liter GK-öl har ni såklart redan läst om, bra jobbat alla törstiga. Funderar starkt på att bjuda in de pubägarna i närområdet som tackade nej till att bli GKs stampub. Vore kul att se minerna.

Tillbaka på övre etage, och visst har man saknat överblicken man får men det är som det är när Göteborgs politiker skall ha nått gjort. Det finns fördelar med nedre etage också, och vi får göra det bästa vi kan av det.

Efter ett grandiost grön-svart-vitt röktifo och lite väntan för att alla skulle hinna in, det var alltså ingen fördröjning pga tifot om nån nu trodde det, la ni förresten märke till att Infärnå IS FF drog av sitt tifo innan spelarna kom in? Fast det kanske är så man gör i de lägre divisionerna?

När matchen drar igång kan vi se att Benjamin förmodligen ville upprepa Magnus Pehrsons genidrag med att sätta Ekunde som defensiv mittfältare i derbyt mot iefkå för några år sen? Tja, vi kunde snart konstatera att lika lyckat det draget var, lika misslyckat var att ha Calle Nyström i den rollen. Vi hade inget spel/kontroll/ide alls på mittfältet utan det kändes som vi hade en stor cirkel i mitten där ingen GAISare ville vara? Och därmed lämnade vi över hela initiativet till seglarjackorna. Märkligt. Ännu märkligare att vi faktiskt inte gör ett byte i halvlek för att ändra på situationen. Bragi och Pule, varför fick inte någon av dem komma in? GAIS vaskar fram några småchanser, främst pga individuella prestationer men inget lagspel tyvärr. Örgryte IS FF har spelet men lyckas inte direkt få på några farligare chanser men på de få som faktiskt går på mål är det inga problem för en storspelande Tommi Vaiho att ta hand om. Annars haglade verkligen ostskivorna utan att det för den sakens skull var en ojuste match, domarn missar åt bägge håll, både en straffsituation för Örgryte IS FF, samt att Lindström skulle blivit utvisad men där domarn ger fel spelare kortet?

Kortfattat var detta ingen rolig match för GAISpubliken, att vi inte har ett mittfält börjar bli prekärt. Tur vi mötte Örgryte IS FF och ingen annan.

 Fyra kvarnar: Tommi Vaiho. Enklaste betyget hittills i år att sätta. Underbar i målet denna derbydag.

Tre Kvarnar: Steven Old. Han gör inte mycket väsen av sig vår kapten men jäklar vad han håller ihop backlinjen med tydlighet och pondus.

Två kvarnar: Publiken, nästan 12000 på läktaren är vi inte bortskämda med. TIFO, sång och laddad stämning. Derbykänslan fanns där och den har man saknat.

1 kvarn: En Trappa Upp. Ett paradis för alla anglofila GAISare. I höst siktar vi mot kubiken!