Borlängekvarnar

Vi brukar säga att i täta matcher är det ofta individuella prestationer och små marginaler som avgör. Utan att vilja lägga någon fokus på domaren så blir det svårt att inte känna en oerhörd frustration i en sådan här jämn match när motståndarna får tillåtelse att skapa en omställning genom att dra igång spelet 10 meter från där förseelsen ägde rum och därigenom passera 3 av våra spelare gratis. Det är ju ingen liten marginal direkt. Generellt sett så är det inte så noggrant om frisparkar på egen planhalva tas med millimeterprecision på exakt samma plats som ojustheten skedde, men när motståndarna får placera bollen på en mycket fördelaktigare plats och skapa sig ett övertag så borde ju Mr. visselpipa nyttja lite av lungkapaciteten till att blåsa av igen kan jag tycka… rôvhatt.

Nåväl. Nog gnäll om den skiten, för det spelades fotboll och GAIS stod för en riktigt bra prestation på bortaplan. Presspelet som vi tog oss an Sundsvall med i förra matchen hängde med hela vägen upp till Borlänge och vi kunde störa Brage om och om igen i deras försök till uppspel. Dock blir det ju skillnad när vi möter ett mer homogent lag med självförtroende som inte blir helt livrädda så fort de får bollen på fötterna, så de riktiga bjudningarna lös med sin frånvaro och dalmasarna kunde ta sig igenom pressen vid några tillfällen. Främst tack vare den där Pllana som presterade på en nivå han aldrig var nära i grönsvart. Så klart.

Annars så var det just vänsterkanten de flesta anfall startade via Webergs förnämliga vänsterslägga tillsammans med en inledningsvis stekhet Lindberg, en som vanligt stångade och aggressiv Andersén i samarbete med Boris, Adnan och Mervan. Den sistnämnda har nog ett antal blåmärken på benen efter att Bragespelarna gång på gång sparkade ner honom bakifrån när de inte fick tag i bollen. Nu när vi har fyra offensiva spelare plus att Adnan fyller på framåt så går inte Wängberg med lika mycket in i boxen utan breddar mer och lägger inspel och inlägg som ytterback. Jag tycker egentligen att vi får ut hans fulla kapacitet när han får spela wingback, men samtidigt känns laget mer balanserat i nuvarande uppställning, så då får det vara så. Ska dock påminnas om att Wängberg nog hade matchens ditintills bästa läge en liten bit in andra när han fick skjuta mitt framför mål, men skottet med vänstern blev lite för slappt. Strax därefter var Mervan framme efter ett Lindberg-skott och var nära att tåa in bollen. Då kändes det som att vi var på god väg att få in en boll. Men sen passade rättskiparen på att zomma ut en stund och vips så stod det 1-0 istället.

Bredvid Wängberg förde Meinhard en ganska anonym tillvaro men han kom ändå iväg på några ruscher med bollen och tog sig till några halvfarligheter. Han har ändå energi och arbetskapacitet till att arbeta med och upprätthålla det kollektiva presspelet under hela matchen, vilket ändå ger honom godkänt tycker jag. Även Calle och Karlsson där bak gjorde det de skulle för att stävja anfallen som kom emot dem.

Att tvånollan kom till efter en kontring är också det en produkt av det snöpliga ledningsmålet då laget trycker upp lite för mycket folk i jakten på mål. Om Wänberg halkar eller går för hårt fram är strunt samma, för läget hade inte uppstått om vi inte pressat på för fullt för en kvittering.

Sen så tåls det ju att påpeka hur läcker Adnans yttersida är och hur lekande lätt Yarsuvats tåfjutt ser ut när bollen letar in sig i mål vid reduceringen. Det går även att uppehålla sig vid det faktum att Ricky nu är igång som den målskytt han behöver vara och 3 mål på 4 matcher bådar gott.

Sammanfattningsvis en bra insats av GAIS och nu vankas det ånyo sexpoängsmatch mot Västerås härnäst på gamla. Känslan är ändå att vi har mycket goda chanser att plocka med oss ett bra resultat där.

 

4 kvarnar – Adnan Maric

Slutar aldrig att löpa och spela. Vår supervärvning fortsätter att leverera.

3 kvarnar – Charlie Weberg

Motståndarlaget fick ändra om sin taktik i halvtid för att Charlies passningsfot är för bra. Nuf said.

2 kvarnar – Mervan Celik

Krigar på bra centralt i banan och nyper fast bollen på bästa vis. Får ta mycket skit av motståndarna.

1 kvarn – Julius Lindberg

Såg riktigt fin ut i början av matchen och fortsätter att komma till lägen i och utanför straffområdet.