En värdig vinnare

Äntligen kunde jag parafrasera Svenska akademiens ständige sekreterare Horace, eller om det är Peter Englund (dålig koll på de där gubbarna, med undantag för gaisaren i sällskapet) och utbrista ”Äntligen” när Gårdakvarnens årsmöte offentliggjorde vinnaren av årets Herbert Lundgren trofé, priset för spelaren ”som visat störst gaishjärta på planen”.

När trean Henri Sillanpää och tvåan Erik Johansson lästs upp förstod jag att mötet röstat fram det enda rätta valet: Kenneth Gustafsson.

Vissa säsonger kan valet vara självklart, som att Wanderson skulle få det 2011. Andra år är det svårare, särskilt ett år då GAIS som lag varit dåligt och därmed också alla enskilda spelare. I mina ögon har Herbert Lundgren trofén alltid varit ett mått på en spelares betydelse för GAIS där den gångna säsongen ska väga tungt, men tidigare års tjänstegörning liksom ett framtidsperspektiv bör tagas med i beaktandet när rösten läggs. Med det resonemanget fanns det inga andra kandidater i år än Kennth. Tvåan och treana är värdiga tvåor och treor, men definitivt inte HL-material. Erik J och Sillen är två bra spelare som dessutom stuckit ut genom att visa hjärta och kärlek till klubben och oss fans, men under en allt för kort period för att komma ifråga.

Kenneth Gustafsson har aldrig varit verbal på det sättet som de båda herrarna är. Han har aldrig glänst som Wanderson eller varit av helt avgörande betydelse för utgången av en säsong som Ikpe Ekong 2007 och Bobbie 2008. Han har aldrig gjort avgörande mål som Ivan Ottordahl i kvalet mot Mjällby eller varit en frontfigur som Lundgren och Dime. Men sedan Lukas Chamj fick priset 2002 har han varit där, på vänsterbacken, och gjort jobbet.

 

I år var han under stora delar av säsongen ensam kvarvarande spelare av kärngänget som gjort GAIS starka och svårslagna det senaste decenniet. Särskilt tydligt blev det när Kenneth som lagkapten fick ta emot klackens förbehållslösa kärleksförklaring efter 0- i Örebro i sista omgången. När han såg sig omkring då fanns det knappt ett ansikte i grönsvart tröja omkring honom som varit där i mer än ett år. Kenneth drog ändå, på klackens uppmaning, igång spelarna till att sjugna med i Gårdakvarnen. Ett stort Gaisögonblick.

Det kan ju tilläggas att HL-rösterna var avlagd innan intervjun med Dime, där den nyblivne assisterande tränaren konstaterade att ”om Kenneth är motiverad och vill spela vidare med GAIS är han given som lagkapten nästa säsong”.

Att mötesdeltagarna insåg att det bara kunde bli en vinnare i år gör mig stolt att vara medlem i Gårdakvarnen.

Medlem 004/2012

Herbert Lundgren vinnare genom åren:
1999: Tomislav Mikulic
2000: Pelle Blohm
2001: Ivan Ottordahl
2002: Lukas Chmaj
2003: Ivan Ottordahl
2004: Prince Efe Ehiorobo
2005: Fredrik Lundgren
2006: Dime Jankulovski
2007: Prince Ikpe Ekong
2008: Bobbie Friberg José da Cruz
2009: Wanderson do Carmo
2010: Dime Jankulovski
2011: Wanderson do Carmo
2012: Kenneth Gustafsson