Derbykvarnar – och GAIS skam

13 sekunder in på andra halvlek började skamfesten, som i skrivande stund på onsdag kväll ännu inte tagit slut. Först skämde några blåvitare ut sig genom att inte fatta hur pyroteknik bör användas. Sedan skämde SvFF ut sig som inte gjorde som de alltid tidigare gjort och tilldömde det icke-felande laget en seger med 3-0. Sedan gjorde GAIS rätt som vägrade spela utan Marko på tisdagen. Självklart borde inte matchen återupptas under försämrade sportsliga förutsättningar för det icke-felande laget, men tyvärr skämmer efter detta även GAIS ut sig. Innan dess skämmer dock blåvitt ut sig en gång till när de åker till Bravida Arena och håller en bisarr presskonferens, men jag tycker det är mer eller mindre irrelevant att blåvitt och SvFF skämmer ut sig. Det har de alltid gjort och kommer alltid att göra, och visst kan vi uppröras över det, men hur mycket kan vi påverka det?

 

Vad vi däremot kan påverka är vår egen klubbs agerande, och det har varit minst sagt märkligt. När det väl blivit klart att matchen inte spelas på tisdag så meddelas från både GAIS och blåvitts håll att ambitionen är att spela klart matchen en annan dag. Oavsett vad SvFF beslutar eller vad som står i regelverket så måste vår egna inställning vara att avgöra det här på planen och inte bakom ett skrivbord. Om de sen fattar ett annat beslut (som de kanske borde enligt tidigare regeltolkningar), då får det väl vara så, men att vår egen klubb inte vill att fotbollen ska avgöras på planen är en skam vi kommer att få leva med länge. För det är den enda tolkningen som kan göras när GAIS meddelar på hemsidan att vi lämnar WO. Vi vill tydligen ge bort tre poäng till vår störste rival, bli uteslutna ur Svenska cupen och dessutom minska chanserna för Nyköping och Örebro kraftigt. Följande formulering är kanske en av de mest pinsamma formulerade på gais.se någonsin (vilket tyvärr inte säger lite): ”dålig PR för klubbarnas och fotbollens varumärken till följd av omfattande ordningsstörningar av denna karaktär är inget som GAIS ställer upp på eller för den delen vill ha vidare samröre kring.”

 

Typiskt GAIS att när blåvitt är de som initialt gör bort sig knycka åt sig ledartröjan och göra bort sig ännu mer. Kul start på säsongen!

4 kvarnar: Karl Bohm. Sköt bollen i huvudet på Junes Barny.

3 kvarnar: Predrag Randelovic. Skavde på Junes Barnys hälsenor direkt efter att han rest sig så att Barny tappade det och tog ett gult kort.

2 kvarnar: Nikola Asceric. Var direkt framme och knuffade bort Junes Barny från Predrag och skällde ut honom.

1 kvarn: Alla på läktaren som lyckades få Barny ur balans så att han slog bort de två första hörnorna han  tog.

//Kvarnrapportören