Krönika: blowit är hobby – Är GAIS religion?

Man ska fan inte blanda ihop fotboll med varken politik eller religion. Följande skrift kommer ändå att visa på att vi i GAIS-kretsar, mer eller mindre, är sektmänniskor. Texten kan kanske trampa på en och annan tå, men jag vill bara visa att likheterna finns. Ska vi bena ut det? Vilka uppenbarelser omger oss aktiva fans? Det finns en manual som man kan utgå ifrån, där man kan bocka av punkter som behövs för att platsa in som en religion. Följande text är klippt rakt ifrån kammarkollegiets hemsida, en sida där man kan ansöka om registrering av trossamfund. En >godkänd< religion med andra ord.

  • ett ändamål som går ut på att ha en gemenskap för religiös verksamhet där det ingår att ordna gudstjänst eller sammankomster för gemensam bön och meditation eller motsvarande
  • stadgar där ändamålet framgår och som innehåller bestämmelser om hur beslut fattas
  • en styrelse eller motsvarande organ
  • ett namn som särskiljer samfundets verksamhet från andras och inte strider mot goda seder eller allmän ordning.

Punkt 1: Att ordna regelbunden gudstjänst eller motsvarande är för oss inget problem, vi har ett spelschema inkl. fasta eller sommaruppehåll som man också kan kalla det. Meditationen finns där i form av långa bortamatcher. Även gemensam bön i form av ramsor och läktarsånger från oss på arenan samlade. GAIS Tifo axlar rollen som korstågande flaggbärare, såsom på hemmaplan så ock på bortaplan.

Punkt 2: Känslig punkt. Vem vill ens ta i religion med tång? Vem vill bestämma i ett sånt här pyramidspel? Gårdakvarnen kan framstå som ett bra alternativ, med en aktiv styrelse och välskrivna stadgar. I alla fall ur supporterögon sett. Annars är ju GAIS styrelse kanske mer inflytelserik hos den större massan, och religioner vill ju expandera. Sponsorer är också en viktig sak, pengar måste in (som vanligt) för att kunna betala för spektaklet. Männena med spännerna drar tankarna åt klassisk kollekt? Vi kan lösa det genom att snegla på Scientologin där alla medlemmar får betala för sin rätt att vara med i GAISismen. Kanske anordna en andlig gala i t.ex. Göteborgs Konserthus, med lite kända komiker och… Vänta nu!

Punkt 3: Se punkt 2.

Punkt 4: Ett namn som särskiljer? Vad sägs om Gårdakvarnen? Med sin kvarn som kan framställas som ett roterande kors, en evighetssymbol, något som starkt anknyter till GAIS supportrar. En symbol som syns lite överallt. Kors överlag är i och för sig en rätt känslig punkt, det finns mycket bekymmersam historia gällande olika varianter av kors, så en tydlig symbol formad som en kvarn får det bli. Gårda som i sådana fall skulle markerats som helig mark, ett Mecka eller fristad för grönsvarta själar att finna ro och energi att orka vara GAISare. Punkten nämner också Allmän ordning, och det är svårt, ingen kan garantera något. Många känner till maskeradtåget, men alla religioner har säkert sina dresscode-black-vita masker-kravall-stunder också.

– Fräls oss ifrån blowit –

Det ligger stor ironi i att djävulen inom vår tänkbara religion kallar sig för Ängel. Den går vid sidan av dig på stadens gator, den står för allt du inte står för. En komplett motpol till den rena supportersjäl som du är. En gång hade vi en sådan i vårt lag. En viss Pär, eller ska vi säga Judas? Faktum är att efter sin tid i IFK gick Pär till Mjällby, hedningar från Blekinge. Ett lag klädda i gult, och såhär skriver Wikipedia om det: ”I konsten avbildas Judas ofta klädd i gult, den färg som symboliserar feghet och förräderi.”

Det här var nu längesedan och de flesta av oss har gått vidare. Själv gjorde jag det när Pär avstod från att fira mål för sitt Mjällby framför den tillresta GAISklacken. Antingen var han smart, eller också så visade han bara lite respekt. Och med tanke på att han gick från GAIS till IFK så vet vi att han inte är särskilt smart, så jag tror på det senare.

Vi har kommit till helvetet, eller som det heter på italienska: Inferno. (Sidospår- Hej öisare, er tifogrupp heter alltså Helvete Örgryte. Det är samba/britt/sydeuropeisk läktarkultur för 500 pers när det är som bäst. Slut sidospår.) Dante Alighieri var en italiensk författare som skrev ”Den gudomliga komedin”. Den innefattar bland annat de olika nivåer/kretsar av helvete, nio för att vara exakt, där första nivån är för små synder som ger mildare straff som t.ex. att bli jagad av getingar, och nionde nivån får man sitta fastfrusen i en sjö. Varför tar jag upp det här då? Seriesystemet. Allsvenskan, Superettan, Div1 och så vidare, alla vill vara så högt upp som det går men om man inte spelar som man ska kan man straffas hårt.

Sista måltiden – eller mål på övertid. Det är i högsta grad ett känsligt kapitel för GAISare. Har någon koll på hur många gånger vi tappat poäng i sista fem? Adam Von Schéele kanske vet. Mannen som ständigt skriver ner vårt nutida GAIS-testamente.

– Messias Gravem –

Det finns bara en. Och jag har varit i kontakt med högre makter. Förlåt, master. Högre master som mobilmaster, sms-vågor och mail. Mathias svarade först att han är smickrad över att vi fortfarande kommer ihåg honom. Han berättade att han och hans dotter hade varit på Örebro – GAIS förra året, och i 23e matchminuten hördes ”Finns bara eeeeen Gravem!” från bortastå, varav hans dotter hade frågat ”är det dig dom sjunger om?” och han svarade ja. Mathias ”Messias” Gravem fick fyra frågor och såhär blev det:

Hej Mathias, hur är läget med dig nuförtiden?

– Allt är bra med mig. Fotbollsskorna ligger på hyllan och mitt ämbete är slutfört.

Vi känner mest igen dig som vår Messias, hur känns det att vara han?
– Oerhört stolt över att vara så förknippad med GAIS och smeknamnet Messias. Känns bättre nu när karriären är över, men då när jag var aktiv i GAIS så var det många gånger en jobbig press.

Messias betyder ju ”den smorde”, hur vill du tolka det för dig själv -prestationsmässigt-
under din tid i GAIS?  

– Enligt Svenska kyrkan så betyder Messias den smorde, och då smord med en helig olja som ett tecken på att han är var utvald av Gud själv till ett heligt ämbete. Och då kan man tolka det som att jag blev utvald (pengainsamling till övergångssumman, namnunderskrifter, Hedersmakrillen etc) att hjälpa Gais tillbaka till Allsvenskan. Det tog 4 år och jag höll vad jag lovade.

Flera år efter att du avslutat din grönsvarta karriär sjunger klacken fortfarande din
hyllningsramsa på läktarna. Vad vill du som Messias hälsa till klackens lärjungar?

Fortsätt tro, framgång kommer inte genom att vara tyst, Stötta laget i vått och torrt. Det är tack vare er lärjungar som poängen trillar in. Tack för åren som har varit de bästa i min karriär och vem vet- den Smorde kan dyka upp när ni minst anar det. En gång Gaisare – alltid Gaisare.

Tack, Mathias! Nummer 23 alltså. Sånger i 23e, vi är 23e spelaren, Messias och Sektion 23. Även gamle islänningen Eyo dräpte satan i september -08 med sitt mål- iklädd tröja nummer 23. Heligt nummer, folk!

– Rulla ihop skriften –

Det var lätt att relatera till kristendomen för att det ligger så nära till hands. Inställningen var från början att vara helt öppen och hitta paralleller från många fler religioner, men insåg rätt snabbt att det hade blivit en bok istället för en kort krönika. Själv är jag icketroende, förutom GAIS då, men kan ändå se uppenbara likheter mellan en eller flera religioner och kärleken till en klubb och en sport. Gemenskapen bland supportrar är i en liga för sig. Det har vi inte minst sett i form av olika initiativ runt svensk fotboll på senare tid. Den bottenlöst tragiska händelsen i Helsingborg som fick olika lags supportar att sluta samman för att visa att gemenskapen och kärleken till sporten är större än sporten i sig. Ofta hör man ”Ööh! I Italien är fotboll änna religion”, och jag önskar ibland att italienarna sa samma sak om oss. Jag har inte gjort samtalet till Kammarkollegiet för att ansöka om godkänt trossamfund ännu, jag vill bara visa att likheterna finns.

/Standersson

För Gårdakvarnen – i utbyte mot EN findryck på valfri bortabuss.